INTERSECT Case Study: Port Washington High School

The fifth case study in INTERSECT Volume I delves into Port Washington High School. In this three-phased project, learning areas were distributed around the whole building to create a collegiate culture where students are encouraged to utilize all parts of the building to develop independence.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

 

This project demonstrates how flexible study spaces outside and within the classroom can support a dynamic educational experience to strengthen student retention and learning.

In the academic wing, collaborative environments are carved out to function as resources spaces serving collaborative subjects like foreign language and math. Pods of five classrooms are organized around a central resource area. Sliding glass doors to the classroom allow instruction to transition seamlessly between classroom and resource space, providing an opportunity for teachers to engage students in multiple types of active and passive learning during one class period.

Additionally, the grouping of five classrooms around the central resource space builds community and fosters relationships between teachers and students. The flexibility within these spaces allows all five classrooms to expand for multi-classroom collaboration, and to contract, easily breaking into small groups or independent study. This variety creates autonomy and choice when finding a functional learning environment that meets each student’s needs.

—————

To learn more about the Port Washington High School project, click here.

 


1 Kimball. “Evolution of the Learning Environment.” Kimball Learning – White Paper, n.d., 1-5.